О школи

Mузичка школа у Јагодини је основана 1. децембра 1952. године под окриљем КУД ,,Милан Мијалковић", а оснивач је био Народни одбор општине Светозарево. Припреме за оснивање музичке школе су почеле на иницијативу музичких педагога и ентузијаста Вељка Коморека и Густава Брилија, уз подршку великог броја грађана. 

Први пријемни испит одржан је у згради Учитељске школе 14. децембра 1952. године, за који се пријавило 78, а положило 39 кандидата. Свечано отварање школе обављено је 11. јануара 1953. године, а први директор је био Густав Брили - композитор, правник, новинар, књижевник и преводилац. На почетку свог рада школа је имала четири наставника, три класе клавира и једну класу виолине. Први јавни час одржан је 16. маја 1953. године у сали Народног позоришта.

Данас школа броји шеснаест класа, а поред класа клавира и виолине отворене су и класе за хармонику, виолончело, флауту, кларинет, саксофон, трубу, гитару и соло певање.


Прво седиште музичке школе је било на Скверу Народне омладине али је премештена на локацију где се и данас налази, у улицу Бошка Бухе бр.4. 
Школа се налази у објекту који је сазидан 1959.године и дат Школи на употребу 22.02.1967. године.

Од 1. децембра 2003. Школа је установила овај датум као Дан школе, дан када су постављени ,,темељи" музичке школе у Јагодини и дан када је 1869. године рођен српски композитор и професор музике Владимир Ђорђевић, чије име школа са поносом носи.

Данас Школа броји укупно 334 ученика припремног разреда у ОМШ у седишту школе у Јагодини и издвојеном одељењу у Белушићу. ОМШ похађа 287 ученика, 247 у матичној школи а 40 ученика у издвојеном одељењу. ОМШ "Владимир Ђорђевић" у Јагодини броји 40-так запослених.
Поносни смо што смо иницијатори успешне сарадње са многим школама а нарочито школама које носе име Владимира Ђорђевића из Алексинца и Београда.


 

Владимир Ђорђевић


Владимир Р. Ђорђевић је рођен  1.12.1869. године у Брестовцу код Зајечара у свештеничкој породици. Као виши учитељ музике долази у Јагодину са вишегодишњом педагошком праксом. Касније наставља са стручним усавршавањем студирајући у Прагу и Бечу. Најлепше године свог живота Владимир Ђорђевић је провео у Јагодини 1898-1912, за то време је поставио темеље музичког образовања водећи хор и оркестар учитељске школе. Ђорђевић је за собом оставио велики број оригиналних композиција (које је посветио ученицима - учитељима), уџбеника и нотних записа. Његово најважније дело је ''Српске народне мелодије 1-2'' где је исказао опредељење за изучавањем нашег фолклора. Због тога се за њега каже да је Вук Караџић наше музичке културе. Бавио се ширењем музичке културе и ван Јагодине а посебно се залагао за културни живот у граду. 1904. организовао је прославу стогодишњице Првог српског устанка и тада је са својом певачком дружином извео композицију ''Кочин храст'' посвећену устанику Кочи Анђелковићу. Упокојио се 22.06.1938. год. у Београду. Од 15.05.1974. Музичка школа у Јагодини са поносом носи име овог композитора и професора музике.
Од 1.12.2003. Школа је установила и прославља 1. децембар као Дан школе, дан када су постављени ''темељи'' музичке школе у Јагодини. Ово је у исто време и датум када је рођен композитор Владимир Ђорђевић по коме наша школа носи назив.Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај